Oikean oppaan kanssa huipulle – näin onnistut digitalisaatiohankkeessa.

Luulitko ottaneesi digiloikan, mutta investointi ei tuottanutkaan tulosta? Vai onko hanke vasta edessä muttet tiedä, mistä aloittaa? Muutosmatka sujuu ilman ylimääräisiä mutkia, kun otat Sinisen Polun oppaaksesi.

Suomalaisyritykset yrittävät luovia digitalisaatiohaasteiden ristiaallokossa. Digiin pitäisi siirtyä – tai siellä ehkä ollaankin jo – mutta odotukset ja kustannukset ovat kovat ja tulokset lopulta laihat. Missä vika?

Sinisellä Polulla kohtaamme kahdenlaisia digitalisaatiohaasteita. Ensimmäinen on se, että digiloikan äärellä ollaan vasta lähtötelineissä. Silloin pääsemme yhdessä asiakkaan kanssa määrittelemään, mitä kannattaa digitalisoida, miten ja missä järjestyksessä, sekä suunnittelemaan ja valitsemaan parhaat ratkaisut tyhjältä pöydältä.

Toinen – ja jopa yleisempi – haasteen paikka piilee siinä, että vauhti hyytyi kesken sprintin.
Organisaatioon on saatettu hankkia digitaalinen ratkaisu tai järjestelmä, mutta sitä ei ole otettu täysimittaisesti käyttöön syystä tai toisesta johtuen. Näissä tilanteissa onkin tärkeää ymmärtää suunnitellun muutoksen toteuttamista jarruttavien asioiden juurisyyt. Haasteiden tunnistaminen ja vaikuttavuudeltaan oikeiden toimenpiteiden valitseminen yhdessä asiakkaidemme kanssa on tärkeintä ammattitaitoamme, jolla varmistamme transformaatioiden suunnitelmanmukaisen etenemisen.

Usein ongelman äärelle herätään kuluanalyysin jälkeen, jolloin selviää, mihin digitalisaatiotoimiin investoitu raha menee ja mitä etuja sillä saadaan. Monesti paljastuu, että organisaatio maksaa esimerkiksi kalliista lisenssistä, jota ei käytetä täysimääräisesti. Myös yrityskaupan jälkeen käyttöön on voinut jäädä päällekkäisiä järjestelmiä – tähän liittyvään luopumisen tuskaan tulemme palamaan seuraavissa blogeissamme.

Usein on siis vaikea nähdä metsää puilta ja tarkastella omaa toimintaansa objektiivisesti. Siinä apuna on ulkopuolinen konkari, joka auttaa kiertämään eteen tulevat haasteet ja tuntee parhaan reitin perille. 

Ei se järjestelmähankinta vaan sen jalkautus

Onnistunut digitalisaatio on paljon muutakin kuin järjestelmähankinta. Kyseessä on usein luultua pidempi prosessi, johon osallistuu paitsi it-osasto myös koko muu organisaatio. Onnistunut transformaatio vaatii kuuntelua, kommunikointia, konsultointia ja erityisesti ymmärrystä muutoksen läpiviennin eri vaiheista. Ja sitä tuo vain kokemus.

Kyseessä on kuin matka Himalajalle. Vain polkua jo aiemmin kulkenut tietää sopivat etapit, riittävän vauhdin ja parhaan reitin huipulle. Samalla vältytään vaarallisilta harha-askelilta.

Ulkopuolisen neuvonantajan suurin merkitys on transformaation alkutaipaleella. Silloin määritellään yhdessä tavoite ja otetaan ensiaskeleet sitä kohti. Parhaimmillaan oppaaltasi löytyy sekä teknistä taitoa että käytännön kokemusta muutosten läpiviennistä. Kokemus varmistaa, että suunnitelma on sisällöltään oikeanlainen, oikea-aikainen ja oikeasti toteutettavissa.

Tietojärjestelmäpuolella hyvin yleinen kompastuskivi onkin juuri puutteellinen, epätarkka tai epärealistinen suunnitelma ja budjetointi. Valitsemalla halvin vaihtoehto saavutetaan usein vain murto-osa siitä hyödystä, mitä olisi voitu saada aikaan perusteellisella suunnittelulla ja jalkautuksella.

Huonosti suunniteltu hanke on kuin Logomon silta. Luonnos näyttää paperilla hienolta, mutta lopulliset kulut ovat alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna moninkertaiset.

Ota Sininen Polku oppaaksesi

Lähtöpisteestä loistavaan lopputulokseen päästään vain asiakkaan ja matkaseuraksi valittujen kumppaneiden aidolla yhteistyöllä. Me Sinisellä Polulla uskomme avoimen keskustelun ja sitä kautta rakentuvan luottamuksen voimaan. Korkea asiakastyytyväisyytemme kertoo, että olemme tässä myös onnistuneet.

Sinisen Polun asiantuntijoiden kanssa olemme jalkauttaneet useita kymmeniä järjestelmiä satoihin organisaatioihin. Tällä kokemuksen tuomalla ammattitaidolla pystymme tuottamaan kokonaisvaltaisen näkemyksen siitä, mitä onnistunut muutos vaatii. Kokenut kumppani uskaltaa myös haastaa: emme tee vain sitä, mitä asiakas meiltä pyytää, vaan tarjoamme ratkaisut, joita asiakas aidosti tarvitsee.

Ota yhteyttä, jos digitalisaation ja sen jalkauttamisen haasteet kuulostavat tutuilta tai jos tehdyt investoinnit eivät täytä lupauksia. Me etsimme parhaan tien haluamaasi määränpäähän.

Simo Lintula,

Partner