Internet of Things (IoT): Vad handlar det riktigt om?

IoT

Internet of Things (IoT): Vad handlar det riktigt om?

Sakernas Internet, allmĂ€nt kĂ€nt som Internet of Things eller kortare sagt IoT, Ă€r ett av de hetaste samtalsĂ€mnena i den globala IT-branschen just nu. Antalet artiklar, seminarier, kurser, akademisk forskning och kommersiella projekt vĂ€xer mycket snabbt, och det tycks inte finnas nĂ„got slut i sikte. Sakernas Internet kallas ofta den nĂ€sta industriella revolutionen och nĂ„got som kommer att stort förĂ€ndra företag, affĂ€rsmodeller och Ă€ven hela branscher. Samtidigt finns det ocksĂ„ en ökande mĂ€ngd företag som frĂ„gar sig: “Vad Ă€r det hĂ€r egentligen? Borde jag vara orolig? Borde jag göra nĂ„got Ă„t detta?”. Med andra ord, medan denna hype fortsĂ€tter att vĂ€xa, sĂ„ vĂ€xer ocksĂ„ Ă„ngesten och bristen pĂ„ klarhet bland företag av alla storlekar, som Ă€r upptagna med att jobba hĂ„rt pĂ„ sin kĂ€rnverksamhet och inte har rĂ„d att spendera mycket tid och anstrĂ€ngningar pĂ„ att studera detta Ă€mne.

Vi vill avmystifiera IoT:n genom att lÀgga fram grundfakta, mera klarhet och nÄgra praktiska tankar om vad IoT innebÀr, samt hurdana affÀrsmöjligheter det kan innebÀra ocksÄ för dig. Om du Àr intresserad av grundlÀggande fakta samt potentiella affÀrsmöjligheter i samband med IoT, fortsÀtt lÀsa.

FörstÄ grunderna.

Vad betyder IoT? Gartner Group, en ledande global forsknings- och rĂ„dgivningsfirma inom IT-branschen definierar det som “Internet of Things (IoT) Ă€r det nĂ€tverk av fysiska objekt som innehĂ„ller inbyggd teknik för att kommunicera och upfatta eller interagera med sina inre tillstĂ„nd eller den yttre miljön.”

PĂ„ enkelt sprĂ„k betyder detta att fysiska saker kan samla in information, kommunicera med varandra och utbyta information. I praktiken kan dessa saker vara till exempel sensorer, smarttelefoner, datorer, hushĂ„llsapparater, industriella maskiner – i stort sett allting – som kan samla in, bearbeta och skicka data vidare för anvĂ€ndning och analys via olika nĂ€tverk. Antalet av dessa fysiska objekt vĂ€ntas öka frĂ„n nuvarande en miljard till 50 miljarder Ă„r 2020. TillvĂ€xten drivs av teknologi som blir allt snabbare, bĂ€ttre och billigare – till exempel Ă€r kostnaden för enkla, billiga datorer för nĂ€rvarande mindre Ă€n 30 €, vilket gör det möjligt att bygga IoT-applikationer med lĂ„ga kostnader. PĂ„ motsvarande sĂ€tt sjunker ocksĂ„ kostnaderna för att ansluta IoT-apparater till nĂ€tverk.

Raspberry Pi

Raspberry Pi, en dator av kreditkorts-storlek för cirka 30 €, den mest sĂ„lda persondatorn i Storbritannien och en populĂ€r plattform för utveckling av IoT-tillĂ€mpningar.

Efter att data samlas in av IoT-apparaten, mÄste datan sÀndas, lagras och bearbetas nÄgonstans, eftersom IoT-apparaterna vanligtvis inte innehÄller nÄgot minne. Detta Àr ocksÄ en viktig faktor som gör det möjligt att driva ner kostnaderna för apparaterna. Oftast lagras datan i en molntjÀnst, som i praktiken Àr en databehandlings-infrastruktur som datorer och andra apparater kan fÄ tillgÄng till via Internet. MolntjÀnster omfattar nÀtverk, servrar, lagring, applikationer och tjÀnster som kan nÄs och anvÀndas pÄ distans via nÀtet. MolntjÀnster möjliggör stordriftsfördelar, liknande allmÀn infrastruktur som exempelvis elnÀtet eller vattenförsörjningen. Företag kan undvika stora initiala investeringar i infrastruktur, eftersom de inte behöver sin egen dedikerad infrastruktur, utan kan anvÀnda molntjÀnsten dÄ det behövs och endast betala enligt det verkliga bruket. Exempel pÄ globala molnplattformar Àr t.ex. Microsoft Azure och Amazon Web Services, och det finns vÀldigt mÄnga andra, stora och smÄ, globala och lokala leverantörer av molntjÀnster.

IoT:ns affĂ€rsnytta – det hĂ€r Ă€r den viktigaste aspekten.

Tekniken möjliggör IoT, men de viktigaste aspekterna för att fĂ„ mervĂ€rde ur IoT Ă€r mĂ€nniskorna, processerna och affĂ€rsmiljön dĂ€r IoT ska anvĂ€ndas. Data som samlats in har i sig inget vĂ€rde – för att fĂ„ ut mervĂ€rde mĂ„ste datan vara relevant i specifika affĂ€rssammanhang, antingen som sĂ„dan eller genom att kombinera den med andra datakĂ€llor. Och Ă€ven efter detta mĂ„ste datan utnyttjas, antingen för att förstĂ„ ett visst problem bĂ€ttre, eller genom att anvĂ€nda den för att göra bĂ€ttre och mer korrekta beslut. Den exponentiella tillvĂ€xten av olika typer av sensorer och datafĂ„ngande apparater innebĂ€r att endast fantasin sĂ€tter grĂ€nserna för vilka data att samla in – svara bara pĂ„ frĂ„gan: vilken information skulle hjĂ€lpa mig driva min verksamhet bĂ€ttre, och Ă€r jag redo att börja IoT-resan i min affĂ€rsverksamhet?

Allt detta lĂ„ter redan lovande, men det finns faktiskt mycket större möjligheter Ă€n att bara utnyttja data för att förbĂ€ttra den nuvarande verksamheten – de stora möjligheterna för företag ligger i att bilda helt nya affĂ€rsmodeller, som utnyttjar ny data som en tillgĂ„ng som gör det möjligt att utveckla nya affĂ€rsmodeller som tidigare var helt utom rĂ€ckhĂ„ll. Dessa nya affĂ€rsmodeller bygger ofta pĂ„ en idĂ© eller insikt om hur den redan samlade datan kan anvĂ€ndas i helt nya sammanhang. I vissa fall kan ocksĂ„ rĂ„data och försĂ€ljning av det vara en lukrativ affĂ€rsmöjlighet.

Som sagt sÄ har sjÀlva datan absolut inget vÀrde, om den inte anvÀnds pÄ ett sÀtt som tillför mervÀrde till organisationen eller dess kunder. Detta kan lÄta sjÀlvklart, men verkligheten Àr att mÄnga IoT-initiativ Àr fortfarande alltför teknikfokuserade och saknar en stark affÀrssynvinkel.

Exempel pÄ framgÄngsrika IoT-lösningar.

HÀr Àr nÄgra exempel pÄ affÀrsmodeller dÀr IoT verkligen har ökat pÄ produktiviteten och givit mervÀrde. Dessa exempel Àr bara toppen av isberget, eftersom det uppstÄr nya möjligheter i olika situationer varje dag, överallt, i alla branscher. Det Àr vÀrt att notera att varje företag, organisation och situation Àr unik och mÄste studeras utifrÄn sitt eget unika perspektiv, för att uppnÄ bÀsta resultat.

 • Optimering av energi och prestanda: energiförbrukningen i maskiner kan optimeras med hjĂ€lp av IoT-lösningar. Till exempel i den marina industrin anvĂ€nds energisparande lösningar, i vilka fartygens prestanda-data anvĂ€nds för att minska energiförbrukning och utslĂ€pp, optimera rutter och spara kostnader. PĂ„ samma sĂ€tt kan detta tillĂ€mpas t.ex. i fabriker, dĂ€r maskinernas prestandanivĂ„er, energiförbrukning och underhĂ„llsstopp kan minimeras.
 • Förebyggande underhĂ„ll: sensordata kan anvĂ€ndas för att förutsĂ€ga eventuella kommande fel redan innan felen intrĂ€ffar, vilket bidrar till att minska mĂ€ngden oplanerade underhĂ„llsstopp och sparar kostnader.
 • Rörlighet och automatisering: IoT-teknologi kan anvĂ€ndas för att styra autonoma fordon sĂ„som bilar, jordbruks- och industriell utrustning, vilket minskar behovet av manuell hantering, ökar automatiseringsnivĂ„n och möjliggör att fordon och utrustning kan jobba under svĂ„ra förhĂ„llanden dĂ€r mĂ€nsklig verksamhet inte Ă€r möjlig.
 • Kontinuerlig mĂ€tning och övervakning av nĂ€stintill allt: Till exempel Ă€r det inte ovanligt att kvalitetsrelaterade skador kan förekomma i byggnader under Ă„ren. För att undvika kostsamma renoveringar efter att det Ă€r för sent, kan billiga och lĂ„ngvariga sensorer monteras in i byggnadskonstruktionerna för att mĂ€ta luftfuktighet och andra aspekter, ge en tidig varning om det behövs, och Ă€ven automatiskt vidta korrigerande Ă„tgĂ€rder som t.ex. justering av vĂ€rmen eller luftkonditioneringen för att undvika större skador.
 • FjĂ€rrkontroll av projekt och aktiviteter: företag kan ha projekt dĂ€r personalen och utrustningen finns pĂ„ lĂ„ngt avstĂ„nd frĂ„n varandra, ibland till och med över hela vĂ€rlden, medan projektledningen samtidigt har ett behov av att övervaka projektets framskridning och styra aktiviteter, helst i realtid. Detta kan Ă„stadkommas genom att göra det möjligt för personalen och utrustningen att samla in data om status och framsteg, och dela datan till en gemensam molntjĂ€nst, frĂ„n vilken projektledningen kan köra relevanta statusrapporter och styra nĂ€sta steg. Med en sĂ„dan lösning Ă€r projektledningen inte lĂ€ngre bunden till en tid och en plats, utan kan arbeta var som helst, nĂ€r som helst.
 • Omvandling av en hel bransch: I en bil, till exempel, kan programvara anvĂ€ndas för att hantera saker i bilen som tidigare krĂ€vde fysiska, mekaniska delar. Detta gör att tillverkarna av de mekaniska delarna plötsligt inte behövs lĂ€ngre. PĂ„ samma sĂ€tt kan detta tillĂ€mpas i mĂ„nga andra produkter, dĂ€r programvara kan ersĂ€tta nuvarande lösningar eller aktivera helt nya funktioner, vilket i sin tur kan ge upphov till helt nya affĂ€rsomrĂ„den.

Vad göra annorlunda och hur starta en framgÄngsrik IoT-transformation?

Som sagt sĂ„ fokuserar en hel del av IoT-hypen pĂ„ den underliggande teknologin. ÄndĂ„ hjĂ€lper inte enbart teknologin att skapa mervĂ€rde för ditt företag. HĂ€r Ă€r fyra steg som vi anser vara relevanta dĂ„ du utforskar IoT som ett sĂ€tt att tillföra mervĂ€rde och öka produktiviteten i din verksamhet.

1. KARTLÄGG möjligheterna: FrĂ„n Ă„ngest och brist pĂ„ förstĂ„else till medvetenhet samt teknik- och affĂ€rsförstĂ„else.

 • Identifiera ett mĂ„ngsidigt team av affĂ€rs- och IT-ledare inom organisationen som du vill jobba med för att kartlĂ€gga möjligheter som IoT öppnar upp för ditt företag.
 • Starta processen genom att betrakta din industri, strategi och operativa modell – inte genom att titta pĂ„ tekniken sĂ„som IT-system, sensorer eller molntjĂ€nst-leverantörer. TĂ€nk pĂ„ affĂ€rsmöjligheter, brainstorma idĂ©er och skapa strukturerade scenarier. NĂ„gra av de viktigaste frĂ„gorna som du bör tĂ€nka pĂ„ Ă€r:

Vilka Àr de viktigaste disruptiva krafterna i IoT som kan pÄverka din bransch och ditt företag?

Vilka av dina affÀrsomrÄden och -modeller kommer att pÄverkas först? Varför? Hur?

NÀr disruptioner intrÀffar, vad Àr det bÀsta som kan hÀnda? Vad Àr det vÀrsta (t.ex. nya konkurrenter med helt nya affÀrsmodeller)? NÀr och hur snabbt kan förÀndringen intrÀffa? NÀr den intrÀffar, kommer du att sitta pÄ förar- eller passagerarplatsen?

2. KLARGÖR möjligheterna: frĂ„n vilda idĂ©er till praktisk planering och handling.

 • Identifiera de mest lovande idĂ©erna och snabba vinsterna. Vilka idĂ©er Ă€r sĂ„dana att de kan tillföra vĂ€rde pĂ„ kort sikt och testas snabbt i verkliga situationer, kanske Ă€ven med kunder och partners? Bygg prototyper och gör pilottester. Innovera tillsammans med kunder och andra aktörer i vĂ€rdekedjan om möjligt – det kommer inte bara att hjĂ€lpa till att bygga bĂ€ttre IoT-lösningar, utan ocksĂ„ att bidra till ditt rykte som en innovatör.
 • Bygg teamet som kommer att genomföra IoT-projektet. Vem ska vara med? Är alla tillgĂ€ngliga? NĂ€r kan vi börja? Vilka kompetenser behövs, vilka saknas? Var hittas extern hjĂ€lp och expertis för att underlĂ€tta och genomföra omvandlingen?

3. UTVECKLA lösningen.

 • Bygg din lösning. Utveckla den pĂ„ ett smidigt, iterativt sĂ€tt dĂ€r du börjar med produktens mest kritiska funktioner först, och bygg sedan ytterligare funktionalitet i senare steg.
 • Om möjligt, involvera dina kunder i början av testningen och ibruktagandet av lösningen, för att sĂ€kerstĂ€lla en smidig start till driften av lösningen.
 • Börja se och mĂ€ta nyttan i verkligheten!

4. TA I DRIFT lösningen.

 • Ta din IoT-lösning till en del av din dagliga drift, för att fĂ„ ut dess fulla vĂ€rde. I detta skede kommer du att ha en lösning som förbĂ€ttrar produktiviteten och ger dig en konkurrensfördel. Kom ihĂ„g att göra kontinuerliga förbĂ€ttringar i din lösning för att behĂ„lla fördelarna över tid och att hitta nya möjligheter till ytterligare nytta. Detta kan ske till exempel genom feedback frĂ„n kunder, benchmarking inom din industri samt innovationer som du och ditt team jobbar med.

Är du intresserad av nya affĂ€rsmöjligheter, mervĂ€rde och produktivitetsförbĂ€ttringar som möjliggörs av IoT? Vill du diskutera mer om hur man kan förvandla dem till verklighet för dig? Tveka inte att kontakta oss, vi diskuterar gĂ€rna nĂ€rmare.

Sininen Polku erbjuder dig en komplett IoT -transformationsresa genom ovannĂ€mnda steg, och vi anpassar alltid vĂ„rt erbjudande för ditt företag och dina behov – vi hjĂ€lper dig hitta mervĂ€rdet ur IoT i ditt företag.

VÀnliga hÀlsningar,
Den blÄa pennan,  Sininen Polku teamet.

 

PS: Om du vill lÀsa mer om fakta och fantasi kring IoT, hÀr Àr nÄgra bra tips:

Harvard Business Review, “How Smart, Connected Products Are Transforming Competition”:
https://hbr.org/2014/11/how-smart-connected-products-are-transforming-competition

“The Fourth Industrial revolution”, prof. Klaus Schwab, grundare och ordförande i World Economic Forum:
http://www.amazon.com/Fourth-Industrial-Revolution-Klaus-Schwab/dp/1944835008

“The Internet of Things”, Samuel Greenland:
http://www.amazon.com/Internet-Things-Press-Essential-Knowledge/dp/0262527731/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1460920256&sr=1-1&keywords=internet+of+things+%2C+MIT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *